vrijdag 7 oktober 2011

Voor & Na: Hilde wordt een herfstbloem

Een drukke, kordate forty-something, die Hilde: bestsellers schrijven (tegen 110/uur), moederen over eigen en andermans kinderen, geestig bloggen, buurtfeesten opluisteren, tussendoor een boel kilo's kwijtraken, babbelen, lachen, naaien, koken, bakken, vergaderen en tussendoor een kleur-en stijladvies volgen... Euh, wat een energiebom zeg!

Maar hoe gaat dat in een deadline-leven: je komt niet meer toe aan je opmaken of je leuk kleden en dan grijp je maar weer naar... zwart.
"Past altijd en over al op", "gemakkelijk", "slankt goed af", "het blijft stijlvol"... hoeveel versleten stoplappen krijg je niet te horen als het over die 'kleur' in kledij gaat. Coooool, een dure zwarte jas met een het-eender-welke-kleur sjaal in combinatie met een zwart H&M-bloesje op een zwarte designbroek. En welke van de 3 paar zwarte laarzen trek ik aan vandaag?

Waarom erbij lopen als een zwarte weduwe als je fleuriger, kleuriger, stijlvoller, vrolijker, frisser, harmonieuzer etc. voor de dag kan komen?

Ook Hilde leed al een paar jaar aan het zwart-syndroom, je zou haast vergeten dat zij een energieke, professionele, geestige èn gelukkige vrouw is. Tijd voor advies!


Hier heb je Hilde een paar jaar geleden, wat voller van gelaat, daarna flink wat afgevallen en op den duur bijna scherp van trekken. Meestal onopgemaakt en VAAK in het zwart!

Hilde was bereid om een paar uur te investeren in kleur en stijl, teneinde een goeie basis voor de rest van haar leven te leggen. Op 2 halve dagen onderging ze -enthousiast- een transformatie om U tegen te zeggen.
Eerst gaf ik Hilde een kleuradvies (help! alwéér een 'herfst'! :-)) van 2 à 3 u tijd.
Daarna ging ik mee huiswaarts, haar kleerkast checken: versleten, sombere, gedemodeerde en vooral zwarte kloffies werden in 3 vuilzakken definitief aan de deur gezet. Hard gewerkt en goed gelachen!

Eerste sessie: kleur en vorm
In mijn vorige berichten kan je lezen wat de kenmerken zijn van een herfsttype. Daar lopen er flink wat van rond in Vlaanderen. Je stijl wordt daarom nog geen eenheidskoek: iedere 'herfst' heeft zijn bijzonderheden. Maar fundamenteel dragen deze types best donkere, diepe en warme kleuren. Gecombineerd met accenten in een complementair kleurcontrast (niet van buiten leren, meisjes) en zachte kleuren, krijgt het gelaat een jonge uitstraling. Het kleurenpalet blijft in harmonie.

Hilde's (nieuwe) maten en verhoudingen opnemen was ook nodig, want heel wat overgebleven kleren bleken te slobberen, geen zicht.
Van wat overbleef uit haar kast stelden we modules samen: iemand zo flatterend mogelijk met zo weinig mogelijk middelen kleden blijft voor mij een zalige uitdaging.

Silhouet: Hilde heeft een H-figuur (door al dat afvallen zien we nog beter welk vlees we in de kuip hebben). Ze heeft een kort bovenlijf en vrij korte benen en (tot nu toe) weinig taille. Niet erg, ik ben er zelf zo eentje!
We stellen ons 2 doelen: haar lichaam verlengen en haar haar taille teruggeven. Veel vrouwen raken die onderweg ergens kwijt maar ik verzeker je dat ze er nog is, voel maar eens goed, daar ergens onder je ribben.

 

Foto 1)
Hier is duidelijk dat Hilde een H-figuur heeft: schouders, taille en heupen komen bijna op één lijn te liggen, maar ze ziet er al stukken beter dan met haar O-figuur-kledij.
De donkerbruine outfit opgefleurd met wat accessoires staan Hilde wel: het tuniekje en de lange ketting verlengen haar bovenlijf en de riem geeft de illusie dat haar benen nog ver doorlopen. Maar! De gesloten hals vergroot haar boezem en de legging zit te strak. Op te lossen door er een zwierig lang vest over te dragen.
Foto 2) Al beter op weg naar een X-figuur. De vrolijke zelfgenaaide rok waaiert wat uit en het turkoois t-shirt trekken we op in de taille, die zo smaller lijkt. De V-hals verlengt het bovenlijf, de kapmouwtjes laten de schouders breder lijken.
Foto 3) Een getailleerd, bruin en dus neutraal jasje met epaulette-schouders, op bijna dezelfde kleur tweed rok, met daaronder een t-shirt in een zachte kleur geven Hilde een professionele look. Het lichtroest sjaaltje (opgevist uit de verkleedkist) en de koperen broche van oma zaliger halen de schrijfster haar guitige persoonlijkheid naar boven. Het jasje mag open blijven: van voor en van achter krijgt Hilde een heel vrouwelijk X-silhouet. Het decolleté mag een stuk dieper, je weet waarom.

Hilde kan zeker zonder make-up buitenkomen, geen probleem, maar toch mist haar gelaat nog wat kleur en contrast. Daarom gaan we samen make-up kopen.

Tweede sessie: kapsel, make-up, silhouetverbetering en accessoires 
Kapsel
Intussen is Hilde naar de kapper geweest, de -vergeef me de uitdrukking- 'haarhoed' is eraf. Het resultaat: haar hoofd krijgt een mooie, (bijna) ovale vorm. Als je dik, stug haar hebt is een kort kapsel ideaal, voor Hilde betekent dit dat haar lachende wangenkuiltjes en vrolijke ogen extra tot hun recht komen.
De froufrou mag wat meer uitgedund over haar voorhoofd vallen, dat verkort het grote vlak enigszins. De kleur is alleszins perfect!

Make-up
Nogmaals: breng ALTIJD een dagcrème aan, beter twee dunne laagjes dan één dikke (wie bezondigt zich daar niet aan? Mea culpa...). 
Hilde wil absoluut GEEN OPVALLENDE MAKE-UP, dat zal ik respecteren.
Ok, daar gaan we dan...
Hilde nog eens ERVOOR...                           ... en hier dan.. ERNA
Werkwijze
1) Schaduwen onder de ogen en witte littekenvlekjes werken we eerst weg met een lichte, beige concealer. Voor de rode vlekjes gebruiken we een groene concealer. Tijd: 1 minuut.
2) De dekkende FDT die we samen kochten blijkt te matterend te zijn, daarom brengen we met een sponsje een transparante FDT aan, die Hilde's zonnige sproetjes door laten schemeren. Op de zijkanten brengen we via voorhoofd, naar kaken tot kin subtiel een terracotta blush aan in een 3. De blush verzacht de kaaklijn, geeft tevens kleur en legt schaduw op de uitstekende partijen (die Hilde nauwelijks heeft, op haar voorhoofd na).
3) De wenkbrauwen van Hilde zijn lazy bastards, halverweg stoppen ze met groeien, dus tekenen we die (met een penseel, geen potlood) met een lichtbruine oogschaduw bij, na eerst de overtollige haartjes te hebben geëpileerd. Tijd: 2 à 3 minuten
4) Over het volledige ooglid leggen we met de vinger een goudbeige basis van oogschaduw. Aan de wimperrand trekken we met donkerbruine oogschaduw een zachte lijn. Op het bewegende ooglid komt een goudbruine gloed. Onder de wenkbrauwboog komt nog snel een veeg goudbeige om de blik te openen.
Zachte subtiele oogschaduw en bruine mascara is het mooist voor Hilde's ogen. Te veel en te hard trekt de aandacht op rimpeltjes en oogafdakjes.
5) Wie weinig tijd heeft stift de mond direct, wel mooi en strak de boven- en onderlijn volgen. Lipstick en gloss is snel bij te werken door de dag. Na je 30ste of 40ste (hangt van je al eventuele verslappingen) ga je liefst NIET tot in de mondhoeken. Tijd: 30 seconden.
Wie meer tijd heeft: leg eerst een laag FDT op de mond en trek dan met een potlood strakke contouren (de cupidoboogjes mag je wat overdrijven), vul dit verder in met potlood, een laagje los poeder erop en daarover lippenstift of gloss. Tijd: 2 minuten.
Done!

Outfit en accessoires
Aan accessoires in herfstkleuren heeft Hilde geen gebrek, we vinden zelfs enkele schatten in haar blikken doos, ze hoeft niets bij te kopen.

 Hier zie je dat Hilde en een V-hals voor elkaar gemaakt zijn. Ook de sjaalkraag geeft lengte aan het bovenlichaam, de sjaal suggereert vollere schouders. Nog wat kleurige accessoires, en that's it!

Extra lengte, extra taille. Koele kleuren 'verwarm' je met de juiste kleur accessoires, echt niet moeilijk.

  
 Een goed idee, dat afvallen: Hilde's prachtige, besproete sleutelbeenderen komen volledig tot hun recht. De kapmouwtjes geven meer breedte aan afhangende schouders (waardoor je taille weer slanker lijkt). Een perfecte jurk voor een recht figuur. Ook overslagjurken zijn IDEAAL voor kleinere mensen met weinig taille.Wat hing er nog in de kast? Een rode, tijdloze chemisier (met gelukkig een brede mouwinzet) en een beige, stoere, rechte ribfluwelen rok. De donkere armbanden harmoniëren mooi met Hilde's haar. De juiste roklengte en de open schoentjes verlengen het onderbeen.

Tip: als je een los vest draagt, kleed je dan wat strakker onderin. 
Sjaaltjes, opgezette revers en kettingen verlengen en verslanken een kort bovenlijf.

Nog tips: vermijd te veel laagjes (bijv. de 3/4de broek met daarover de tuniek en dan nog het brrrr... fleece vest!), enge tienerjeans met grote zakken opzij, boorden tot onder de heupen doorgetrokken (tenzij je ultradun bent) - let op dat je truiranden niet onder een jas uitpiepen etc. 
Heb je een volle taille en platte heupen, draag dan een getailleerd jasje tot boven je billen, met daaronder een rechte of iets uitlopende broek (geen strakke!) en een hakje: je achterwerk zal mooi rond uitkomen. Hou je lijnen eenvoudig en vermijd details op probleemzones.

   
In de kast lag nog een prachtige maar enorme roodlederen sacoche, niet zo geschikt als handtas maar wel praktisch voor een weekendje weg (ipv een waszak of sporttas, meisjes!). Samen met Hilde's rode schoenen (ze heeft vrij brede voeten maar vond toch het ideale paar!) geeft dat een chique maar zeker geen brave uitstraling.

  Van haar lieve man kreeg Hilde deze reistas in natuurleer!
Ha, weer een toeval: die past perfect bij haar gemakkelijke,
maar toch vrouwelijke sandalen.

 Voor dagelijks gebruik heeft Hilde zich een handige -en opnieuw tijdloze- natuurlederen handtas aangeschaft. Ook de portefeuille was aan vernieuwing toe: eentje van goeie kwaliteit (investering!), in een prachtige, diepe kleur rood.

 En om af te sluiten: Hilde's nieuwe rode blazertje staat perfect bij haar acajou haarkleur, oranjerode lipstick and all the rest.  
This hell of a woman kan de wereld 10-dubbel aan!

Jippie! Ons Hilde is... vertrokken!


 Klik hier voor de herfstactie Kleuradvies

Je Prismama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten