maandag 12 september 2011

VOOR & NA: make-upsessie met Sofie

Sofie is net naar de kapper geweest! Sofie is zwanger! Sofie gaat trouwen!
Dat vraagt om een kleine make-over. 
Samen gaan we een basisset make-up en materiaal kopen. Dat gaat snel, maar naar die ene kleur lipstick moeten we lang zoeken. Zonder de kleur van haar jurk te kennen ("een soort rood"), heb ik een specifiek oranjerood voor ogen, dat perfect zou passen bij haar huid, haren en temperament. Later zal blijken dat haar feestjurk bijna identiek van kleur is. 

Hoe gaan we deze jongedame opmaken?

Eerst een woordje achtergrond
Sofie is een (bleek) herfsttype: ze heeft een perzik en dus WARME ondertoon in haar gelaat, haar oorspronkelijk donkerbruine haren heeft ze net kastanje laten kleuren (prima voor een herfst, want warm en donker), maar haar ogen zijn blauwgrijs (vrij koel dus). Een bleke huid heeft ook de neiging om aan de oppervlakte snel rood (tot paars=koel) te worden, wat  soms 'vecht' met de perzik (=geel/oranje=warm) ondertoon.
Dat maakt het niet makkelijk om de make-up in harmonie te krijgen met de rest van haar kenmerken en kledij.
Sofie's huid op zich is vrij droog en gevoelig, op het gebruik van hydraterende crème hoef ik haar dus niet te wijzen. Die heeft ze nu alvast aangebracht. Haar wenkbrauwen epileert ze zelf, goed gedaan, ze geven ronding èn een open blik op de juiste plaats. We bekijken eerst de VORM van haar gelaat.


De gelaatsVORM 
Die is vrij lang en ovaal, niks mis mee. Maar! De recht afgesneden pony verbreekt deze zowat perfecte vorm, en legt zo de nadruk op de zwaarte van haar kaken. Tegelijk maakt die lijn haar voorhoofd breder dan het is, het wordt bijna een rechthoek. De pony staat ook bijna haaks op de lijnen naast de neus, dat betekent extra aandacht op die lijnen.

Om deze sterke geometrie te doorbreken kan Sofie haar pony beter schuin laten groeien en een schuine streep kammen, om daar lengte te creëren. Zo komt het deel boven de ogen in harmonie met de onderkant van het gelaat. Ten eerste zien we dan meer voorhoofd en ten tweede zal de -nu wat hoekige- kaaklijn optisch vervloeien met de ronding van de pony.
Voor de rest een dikke pluim voor Sofie's kapster: de volle delen naast haar oren doorbreken het langwerpige van het gelaat, op een zachte manier.

Hopelijk zien we Sofie ook niet meer te veel in zwarte kledij, dat komt namelijk haar naturel uitstraling niet ten goede. Haar kapsel houdt ze beter 'kaakkort' om de lengte van haar gelaat niet nog meer te benadrukken maar juist te doorbreken.
Een slimme meid heeft voor zwart geen tijd
We brengen nu een band aan om een volledig zicht op het gelaat te krijgen, en de haren aan de kant.

De make-up
 1. Sofie heeft wat couperose op de wangen en een rood vlekje aan de ogen. Dat sméren we niet, maar deppen we weg met groene concealer (rood+grijs= soort grijs). 
 2. Op de doorzichtige, blauwige oogleden, en strepen onder de ogen, deppen we een geelbeige concealer (geel+blauw= soort grijs, neutralisering).
 3. Dan brengen we een beige fond de teint (FDT) aan, die versmelt met het bijna onzichtbare 'pêche' in de ondertoon (een rozige FDT zou de nadruk leggen op de rode delen in haar opperhuid). We doen dit met een sponsje, dat reikt goed tot in de hoeken.
 4. Ook de mond krijgt een laagje FDT, als hechtlaag voor de oranjerode lipstick. Rond de mondomtrek trekken we eerst een lijntje met een potlood van dezelfde kleur. Met een penseeltje komt de lipstick erover, en later een gloss in het midden. Opgelet, meisjes van boven de 30: we gaan noch met het potlood, noch met de lipstick tot IN de mondhoeken. 
 5. Zoals je ziet is het lijntje onder haar ene oog veel te sterk, het oog valt er bijna uit wat niet de bedoeling is, dat laten we aan de bewonderaars over op het feest. Liever een zachte oogmake-up dus.
De ogen + shaping
 1. Als experiment wordt het ene oog 'glamour' en het andere 'daily'. (maak nooit je ogen èn je mond even sterk op, kies een van de twee, tenzij je verder als POP door het leven wil).
 2. Tussen wimpers en wenkbrauwen leggen we met de vingers een lichte kleur (roze of beige) oogschaduw, als basis. Dan penselen we met middenbruine oogschaduw een lijntje onder en boven het oog, dit werkt zachter dan een eyeliner. 
 3. Op het ene oog 'schilderen' we met een donkere oogschaduw een grote V, op het andere een kleine. 
 4. In het midden komt een highlight van gouden oogschaduw.
 5. Om de wenkbrauwen te vullen en tegelijk van kleur te verlichten, brengen we met een fijn penseeltje enkele rosbruine streepjes oogschaduw tussen de haartjes aan. Zuinig zijn is de boodschap.
 6. Met een bruinpruimen blush maken we een 3 van boven naar beneden, in het midden gaan we kort en verticaal onder de jukbeenderen. Naast de mond en de kin komt een terra blush, die schaduwt de volumes weg. Deze zachte 'shaping' doorbreekt opnieuw de rechthoek.
 7. Sofie's lieve, volle koontjes geven we een zweempje highlight met een lichtroze blush.
 8. Nu nog een minimum (gezien Sofie's van nature uit al prominente wimpers) aan bruine mascara, extra gloss op de lippen en... Sofie is klaar!

Resultaat
Deze sessie was een test, zelf vind ik deze opmaak voor een dagelijks gebruik veel te sterk (zeker het linkeroog), maar voor een feest kan het wel (zonder dat glamouroog dan, alleen okee als je enkel gloss gebruikt). Sofie & haar toekomstige echtgenoot vinden de make-up ook te straf, daarom zwakken we op de uiteindelijke feestdag zowel de FDT als de oogschaduw af, zodat haar mond volop in de schijnwerpers zal staan.
En omdat Sofie echt GEK is op die lipstick zal ik haar leren een dagelijkse, sobere gelaats- en oogmake-up aan te brengen.

Tips
Zowel bij sterke oogmake-up als bij felle lipstick is een minimum aan gelaatsopmaak echt wel nodig, zeker als je neiging tot couperose, grauwheid, vlekjes of rimpeltjes hebt. Heb je rode pukkeltjes, gebruik dan ook even geen blush want die benadrukken de puntjes, alsof je de mazelen hebt.
Gebruik bij weinig tijd/luiheid anders snel een zonnepoeder, een streepje (vervaagde) eyeliner, een lik oogschaduw, een paar streken mascara en wat gloss; zo kom je toch verzorgd voor de dag.

Gebruikte materialen


BASIS: beige FDT (voor gevoelige huid) + sponsje
(een goed penseel werkt zuiniger maar is wel duur, met je handen wordt het snel een smurrie).
SHAPEN (= vorm en kleur geven): bruinpruimen blush (en wat terra, niet in beeld) + schuine borstel + roze highlighter
MOND: oranjerode lipstick + penseeltje + zelfde kleur lippotlood + oranje gloss
OGEN: doosje van minstens 3 kleuren oogschaduw van licht naar donker (hier licht zalmroze-goud-bruin) + evt extra kleur (hier groen) + 2 penseeltjes (1 voor licht, 1 voor donker)
   + 2 doezelaartjes: 1 om eventuele eyeliner boven en onder de ogen te vervagen. Het andere kan je gebruiken voor een snelle, dagelijkse oogmake-up: breng een toets van de lichtste oogschaduw aan, over je eyeliner.
CAMOUFLAGE: doosje concealer, verschillende tinten (of kies anders voor een beige stift of penseel)
AFWERKING: een dikke borstel om af te poederen met een neutraal poeder (als je snel blinkt) of om dagelijks zonnepoeder aan te brengen (als je geen zin hebt in FDT).


Love & kisses,

Je Prismama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten